BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI - Projelerimiz

1. Otobüs Hatları Bilgilendirme Sistemi (EGO CEP’TE)

EGO CEP’TE, vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda android, iphone (İOS) ve Windows 8 işletim sistemleri olmak üzere 3 platformda yazılmış olup, ücretsiz indirilebilmektedir. 

Vatandaşlarımızın kuruluşumuzdan en büyük beklentisi durakta otobüs beklememektir. Bu beklentiye cevap vermek için Türkiye’de ilk defa uygulanan, yazılımı ve uygulaması Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı personeli tarafından gerçekleştirilen “DURAKTA BEKLEMEYE SON” sloganı ile uygulamaya koyduğumuz “EGO CEP’TE” Otobüs Hatları Bilgi Sistemi sayesinde toplu taşıma araçlarını kullanacak olan vatandaşlarımız hem mobil ortamda hem de web ortamında bulunduğu konuma en yakın durağı tespit edebilmekte, sadece durak numarasını girerek, bu duraktan geçen hatları ve bu hatlardan geçen otobüsleri ve bu otobüslerin durağa gelme zamanını on-line olarak öğrenmektedirler. EGO CEP’TE ile vatandaşlarımız okullarında, evlerinde ve işyerlerinde veya bulundukları herhangi bir noktada zaman kaybı olmaksızın otobüslerimizden faydalanabilmektedir. Böylece EGO CEP’TE ile Ankara’daki tüm duraklarımız akıllı durak haline gelmiştir.

 

Akıllı telefona sahip olmayan vatandaşlarımız, internete girilebilen telefonlarla veya evlerindeki ve işyerlerindeki bilgisayarlarla sisteme girebilmekte, bunların dışında ALO 153’ü arayarak durak numarasını söyleyip otobüsler hakkında bilgi alabilmektedirler. Ankara’da her gün toplu taşıma araçlarımızı kullanan 1 milyona yakın vatandaşımız 7000 civarında durağa 700.000 kez uğrayarak taşınmaktadır. Bu duraklarda yapılan araştırmada, EGO CEP’TE nin başarı oranının % 95’in üstünde gerçekleştiği tespit edilmiştir.

 

EGO CEP’TE ile neredeyim? , nasıl giderim? önemli yerler, duyurular, sorun bildir, Ankarakart işlemleri, Ankarakart bakiye yükleme (kredi kartı ile), bayilerini görüntüleme, adres ara, kameralar, özel menü, alarm kurma, hat, durak, hareket saati sorguları, önemli yerler gibi işlemler de rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca gelen otobüsün türü (solo veya körüklü), engelli kullanımına uygun olup olmadığı, otobüsün doluluk durumu, yolcu kapasitesi, modeli gibi otobüsler hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir. 

2. Ankara Trafik Yoğunluk Haritası (ABB Trafik) Projesi

Yazılımı ve uygulaması Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı personeli tarafından gerçekleştirilen Ankara Trafik Yoğunluğu Mobil Uygulamasında Anayol, Bulvar, Cadde ve Sokakların anlık trafik yoğunluğu izlenebilmekte ve bir çok noktada kameraların canlı olarak izlenmesi sağlanmaktadır. Trafik Yoğunluk Haritası Projesi ile vatandaşlarımıza gerçek zamanlı trafik yoğunluk bilgisi vererek, yolculuk süresinin en kısa şekilde planlanmasının sağlanması, alternatif güzergâh belirlenerek trafik sıkışıklığının önlenmesi, kent geneli trafiğinde bekleme sürelerini azaltarak zaman ve yakıt tasarrufu sağlanması amaçlanmaktadır.

Yoğunluk haritası ve canlı trafik kameralarının yayınına 4 Ocak 2014 tarihinde başlanmıştır. Mobil (android - apple) ve internet ortamda yayınlamış olup Google Store ve apple store’den ücretsiz indirilmektedir. 18 Eylül 2014 tarihinde Windows 8 işletim sistemli masaüstü ve tablet bilgisayarla uyumlu Windows 8 Uygulaması Windows Markette yayınlanmaya başlanmıştır.

Yoğunluk haritası üzerinden trafik kontrol merkezi’ne gelen ihbar ve bilgiler üzerine trafik sıkışıklığı, kazalar, yol çalışmaları, kapalı güzergâhlar vb. tüm güncel anlık trafik olayları vatandaşlarımızla paylaşılmaktadır.

 

 

3. EGO SMS ve EGO Sesli Mesaj

EGO Genel Müdürlüğü, toplu ulaşımda 2. yeniliği ‘’EGO SMS’’ adı ile Türkiye’de bir ilk olarak otobüs bilgilendirme sistemini Ankara halkının hizmetine sunmuştur.  EGO SMS uygulamasıyla durakta bekleyen  yolcu durak numarasıyla 0312 911 39 11 nolu telefona mesaj göndererek durağa gelecek otobüslerin ne zaman geleceğini öğrenmek istediğinde telefonuma durağa gelecek olan otobüslerle ilgili mesaj gönderilmektedir. EGO SESLİ MESAJ uygulamasıyla ise, durakta bekleyen yolcu ALO 153’ü arayarak ve beklediği durağın numarasını söyleyerek durağa gelecek otobüslerin ne zaman geleceğini öğrenmektedirler.

 

 

4. Sosyal Medya

Kuruluşumuz kullanıcılarına daha iyi ve hızlı bir şekilde hizmet verebilmek amacıyla, sosyal medya iletişim araçlarından twitter, facebook, youtube ve instagram üzerinden EGO’daki yenilikler ve duyurular yayınlanmaktadır.

 

 

5. Canlı Kamera Görüntüleri

Ankara’nın belirli noktalarında bulunan kameralar vasıtasıyla artık Ankara trafiği canlı olarak bir çok noktada hizmet veren kameralar ile canlı  takip edilmektedir.

 

6. APEL Programı

EGO Genel Müdürlüğü, Otobüs İşletmesi Dairesi Başkanlığına bağlı olarak çalışmakta olan Bölge apellerinde yararlanılmak üzere Başkanlığımız personeli tarafından geliştirilmiş olan yazılımdır.

Bu yazılım kapsamında; otobüsleri hareket noktalarına sevk işlemleri, personel izin girişi, otobüs arıza durumunun görüntülenmesi, günlük ve dönemlik programda yapılan personel otobüs eşleştirmesi, günlük program için anlık değişen otobüs-personel-hareket noktası eşleştirmelerinin değiştirme işlemleri, personel vardiya başlangıç bitiş, otobüs hareket başlangıç ve bitiş(işlenerek) saatlerinin tutulması ve gösterimi, Varlık Yönetim Programında arıza işlenen araçların otomatik olarak, apel programına işlenmesi işlemleri yapılmaktadır.

 

 

7. Otobüs Bilgi Sistemi (OBİS)

Programın analiz çalışmaları ve yazılımı  Bilgi İşlem Dairesi Personeli tarafından yapılmıştır. Kuruluşumuz Otobüs İşletmesi Dairesi Başkanlığı personelinin sicil bilgileri, ceza, ödül, uyarı, trafik kazası gibi durumlarını takip etmek amacıyla  Başkanlığımız personeli tarafından geliştirilmiş olan yazılımdır. Programın yazılım ve raporlama aşamaları tamamlanmış olup Kuruluşumuzda uygulamasına başlanmıştır.

 

 

8. EGO Genel Müdürlüğü Web Sitesi

Yazılım ve tasarım çalışmaları Bilgi İşlem Dairesi Personeli tarafından tamamlanarak 31.03.2015 günü yayına verilmiştir. Yeni hazırlana  web sitesi ile birlikte artık kayıp eşya, kayıp AnkaraKart sorgulama ve ihale sorgulaması yapılabilmektedir. Yeni web sitesine İngilizce dil desteği eklenmiştir. Mobil cihazlarla uyumlu web sitemiz ile Otobüs nerede, hareket saatleri, duyuru, haber, ihale ve web sitemizin diğer özelliklerini telefon veya tabletinizden kolayca ulaşabilirsiniz. Web sitemizin mobil versiyonu 3 Ağustos 2016 tarihinde yayına başlamıştır.

 

9. E-Tahsilat Web Sayfası

Hazırlanan E-Tahsilat sistemi ile vatandaşlarımız web sitesi veya mobil cihazlar ile kredi kartı ya da banka kartı kullanılarak  Cenaze ve Psikoteknik Test ödemesini online olarak yapabilmektedirler. E-Tahsilat sistemi bütün mobil cihazlarla (tablet ,telefon) uyumlu olarak hazırlanmıştır. Ödeme yapmak için öncelikle sisteme üye olunması gerekmektedir. Üye olduktan sonra üye girişi yaparak ödeme yapılabilmektedir. Yapılan e-tahsilat sisteminde gerekli tüm güvenlik önlemleri alınmış olup, sistem “https” protokolü üzerinden 256-Bit SSL ile korunmaktadır. Sistem ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmeye devam edecektir.

 

 

10. Görme Engelliler İçin Web Sayfası Düzenlemesi

Görme engelli kullanıcılarımız için oluşturulmuş bir web sayfasıdır. Bilgisayarlarında ya da telefonlarında görme engelliler için okuyucu programı olan kullanıcılar sitede rahatlıkla faydalanıp EGO ile ilgili bilgi almaları sağlanmıştır.

 

11. Randevu Programı

Personelimiz tarafından hazırlanan web tabanlı program başta Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve tüm Daire Başkanlıkları için kullanıma açılmıştır. Bu program vasıtasıyla misafirlerin planlı randevuları takip edilmekte ve telefon fihristi oluşmaktadır.

 

12. Çağrı Takip Programı

Çağrı takip Programı Başkanlığımız personeli tarafından yazılıp, sistem üzerinde uygulamaya alınan programdır. Bu program Kuruluşumuzda bulunan bütün bilgisayarda web tabanlı olarak http://www. cagri.ego.gov.tr adresinden erişilip Başkanlığımızdan istenecek İş Talepleri bu program üzerinden yapılmaktadır. Çağrı takip Programı uygulaması Kuruluşumuza ait diğer birimlerin iş taleplerini karşıladığı gibi Bilgi İşlem Personelinin de performansını ölçmektedir. Böylece Birimlerin Başkanlığımızdan istemiş oldukları çoğunluğu ariza olan iş talepleri birim amirlerinin kontrollerinde en kısa sürede karşılanmaktadır.

 

 

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı