19.12.2020 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

15 ARALIK 2020 TARİHLİ HÜRRİYET GAZETESİ ANKARA EKİ’NDE YAYIMLANAN “VATANDAŞLAR SIRT SIRTA YOLCULUK YAPIYOR” BAŞLIKLI HABERE İSTİNADEN EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜNCE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI

Hürriyet Gazetesinin 15 Aralık 2020 tarihli Ankara Eki’nde, Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Altındağ Meclis Üyesi Sayın Sinan Burhan’ın sosyal medya hesabından (Twitter) yaptığı paylaşım referans alınarak yayımlanan “Vatandaşlar sırt sırta yolculuk yapıyor” başlıklı haber, Genel Müdürlüğümüzce incelenmiştir.

Yapılan inceleme sonucunda, Sayın Sinan Burhan’ın “15 dakikada bir gelen otobüslerin sefer aralığını 45 dakikaya çıkararak uzattınız. Duraklarda kuyruk uzadı” ifadesiyle işaret ettiği alanın, Atatürk Bulvarı üzerinde, İzmir 1.Cadde ile Gazi Mustafa Kemal Bulvarı arasında bulunan durak yerleri olduğu anlaşılmıştır. Bu alanda ise 11600, 11602, 11603, 11604, 11605, 11606, 11607, 11608 ve 11609 numaralı 9 adet durağımız ve bu duraklardan yolcu almakta olan 24 adet EGO ve ÖHO otobüs hatlarımız bulunmaktadır.

Önünde açıklama yapılan 11604 numaralı otobüs durağımızdan 261 Kasalar-Bakanlık, 263 Etlik-Aşağı Eğlence-Bakanlık, 278 Yükseltepe-Sancaktepe-Estergon Caddesi-Ulus-Sıhhiye-Kızılay ve 279 Yükseltepe-Ayvalı-Ulus-Kızılay Bakanlıklar hat numaralı araçlarımız yolcu almakta olup akşam mesai dağılış saatlerine uygun olarak saat 17.00’den itibaren ortalama 10 dakikada bir servis verilmektedir. Diğer duraklardan hareket eden araçlarımızın da saat 20.30’a kadar ortalama durağa geliş süreleri 10 dakika civarındadır. Yani haber metninde ve videoda ifade edildiği gibi durakta bekleyen vatandaşlarımız, tek bir durak alanından, tek bir güzergâhın aracını değil, 9 adet durak alanında 24 adet güzergâhtan gelecek araçları beklemektedir. Durak numaraları ve durağa gelen araçların saat 17.00-20.30 aralığındaki servis yolcu ortalamaları 35 kişi olup ek tabloda (EK1) görülmektedir.

Bilindiği üzere, Ankara Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun (UHK) 08.09.2020 tarih ve 2020/71 sayılı Kararı’nda “ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde araç ruhsatlarında yazılı olan koltuk kapasitesi kadar oturarak ve araç ruhsatlarında yazılı olan ayakta yolcu kapasitesinin %30’u kadar da ayakta yolcu taşıyabilmelerine, karşılıklı oturma düzeni varsa bu koltuklarda yüz yüze gelinmeyecek şekilde birer koltuk boş bırakılarak çapraz olarak oturulması” hususu belirtilmiştir. Dolayısıyla Kuruluşumuz EGO Genel Müdürlüğü araçları ile Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) ve Özel Tolu Taşıma Araçlarında (ÖTA) bu kapasite kullanım oranına titizlikte riayet edilmektedir. Yapılan incelemede, videoda iç görünümü yayınlanan aracın, Özel Halk Otobüsü olduğu anlaşılmıştır. Kaldı ki UHK kararına riayet etmeyen araç işleticileri hakkında da derhal idari yaptırım ve cezai müeyyideler uygulanmaktadır.

Metrolardaki sözde yoğunluğu göstermek üzere kullanılan görüntülere gelince:

Yine yapılan incelemede, videonun ikinci bölümünde raylı sistemlerdeki sözde yoğunluğu ispat etmek maksadıyla yayımlanan görüntülerin başında, 01.12.2020 tarihli Sabah Gazetesinde yayımlanan “İstanbul’da toplu taşıma rezaleti tam gaz sürüyor” başlıklı haber metninde kullanılan 34C Beylikdüzü-Cevizlibağ Metrobüs hattında servis alan aracın yani İstanbul’da ne zaman çekildiği belli olmayan bir metrobüs görüntüleri olduğu anlaşılmıştır (EK2: Fotoğraflar).

Ayrıca maksatlı olarak Ankara Metrosu içerisinde ve İstasyon yolcu bekleme peronlarında ise iniş ve biniş yapan yolcu haraketliliğinin fazla olduğu kapı boşluğu görüntüleri alınmış ve vagon içerisi koltuk yolcuları yansıtılmıştır. 08.09.2020 tarih ve 2020/71 sayılı UHK Kararı’nda metrolarda, koltuk kapasitesi kadar oturarak ve ayakta taşıma kapasitesinin %50’si kadar da ayakta yolcu taşıyabilmelerine müsaade edilmiştir.  Dolaysıyla tren içi görüntülerde, UHK kararlarına aykırı bir durum görülmemektedir. Pik saat olarak tabir ettiğimiz, en fazla yolcu yoğunluğunun yaşandığı sabah ve akşam saatlerinde sefer aralıkları metroda her 5 dakikada bir, Ankaray’da ise her 4,2 dakikada bir  olacak şekilde sefer sayısı artırımı yapılmıştır.

Ülkemiz ve ilimiz genelinde etkisini sürdürmekte olan koronavirüs pandemisi sürecinde Kuruluşumuz EGO Genel Müdürlüğünce, Ankara ili Mücavir alanı içerisinde Lastik Tekerlekli (EGO Otobüsü, Özel Halk Otobüsü, Özel Toplu Taşıma Aracı) ve Raylı Sistem (Metro-Ankaray) araçları ile verilmekte olan şehir içi toplu taşımacılık hizmetinde, mevcut araç ve personel imkânları dâhilinde, düzenli olarak temizliği, dezenfeksiyon ve sterilizasyonları sağlanan araçlarımızla, yukarıda belirtilen Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ve yayımlanan Genelgelere uygun olarak servis planlaması yapılmaktadır.

Sayın Burhan’ın iddialarına karşı yaptığımız bu inceleme sonucunu kamuoyu ile paylaşıyor, bu asılsız iddiaların geçerliliği hususunu da çok kıymetli vatandaşlarımızın takdirlerine sunuyoruz.

Saygılarımızla.

EK-1

EK-2 Fotoğraflar

EGO Genel Müdürlüğü

Yayın Tarihi: 19.12.2020
Okunma Sayısı: 12129